Elcykel ger dig möjligheten att lätt ta dig runt, precis som en vanlig cykel. Skillnaden är att den är har en eldriven motor. Fördelen med den är att du inte behöver cykla om du känner att en uppförsbacke är för svår för dig.

Vad ska du tänka på när du ska välja en elcykel? Här kommer några bra tips:

  • Bestäm hur du kommer att använda cykeln? Det finns olika varianter att välja mellan. Vill du gärna ha en mer aktiv körställning ska du satsa på en hybridmodell med rakt styre. En klassisk variant erbjuds dem som gärna vill ha en mer upprätt eller avkopplad körställning. För flera modeller klik her.

  • I vilken miljö ska elcykeln användas? Om du cyklar i en kuperad miljö bör du välja en modell med mitt- eller bakmotor.

  • Tenderar du att cykla på gropiga eller ojämna vägar bör du välja en modell med dämpad framgaffel som minskar skakningarna.

  • Tänk på att utbudet är stort. Det finns allt från klassiska modeller med eleganta pakethållare, till mer moderna varianter som ofta kallas för hybrider som passar en mer aktiv körning.

  • Batteriet spelar en stor roll vid val av elcykel och påverkas av olika faktorer. Några av dem är bland annat terrängen som cykeln körs på, kroppsvikten och däcktrycket. En annan viktig

  • En elcykel kräver i regel mer underhåll än en vanlig cykel. Som ägare tar man hand om däck, kedja, bromsar och motor. Dessa bör regelbundet kontrolleras för att undvika slitage.

Valet av en elcykel är en smaksak. Precis som en vanlig cykel finns det många och olika modeller att välja mellan. Du ska helst välja en som passar din körstil och sträckorna du brukar ta.

Några matnyttiga fakta om elcyklar

Vad vet du om elcyklar? Om du är lite nyfiken på att få reda på mer om den produkten, kan du bara läsa vidare. Här kommer några intressanta fakta om elcyklar.

-En elcykel ger dig möjligheten att både cykla och åka på en och samma gång. Du bestämmer själv vilka sträckor du vill cykla eller få åka. Just den valfriheten gör elcykeln till ett sådant populärt alternativ.

– Om du kör snabbare än 25 kilometer per timme så slutar motorn att hjälpa till. Det är upp till dig hur fort du vill köra.

– Ett batteri tar mellan två till åtta timmar att ladda upp, beroende på modell och batteritillverkare.

– Du måste bära hjälm när du cyklar med en elcykel, precis som med en vanlig.

– Ett batteri som är fullt laddat räcker mellan fyra upp till 15 mil.