När ens barn eller barnbarn flyttar hemifrån, slås man ofta av hur otroligt fort tiden går. Det känns kanske som igår att sonen eller dottern tumlade runt på golvet, och du som förälder var hela hens värld. När de så flyger ur redet, så vill man ofta ge en gåva, för att trots allt fira deras självständighet. Här kommer således några tips till vad man kan ge i present.  Jag har valt att dela upp i tre budgetkategorier.

I den lägre budgetkategorien

Små praktiska ting till det nya hemmet är väl den upplagda flytta -hemifrån gåvan. Allt ifrån automatiska fönsterputsskrapor till ett litet kaffebord kan vara bra idéer. När man flyttar hemifrån slås man ofta av hur många olika redskap och små apparater man är van till att använda i köket. En av de viktigaste apparaterna där är en vattenkokare. Med en vattenkokare så har man alltid möjlighet för att ordna te och snabbkaffe, samt man kan spara energi genom att koka upp pastavatten och likande i den. En allsidig apparat med andra ord, och de finns allt från ett par hundralappar och uppåt. Den kan eventuellt kompletteras med en stämpelkanna till att brygga kaffe med, om den som flyttar dricker kaffe. En rolig idé, kan vara att ge ett 10x klippkort till gratis klädtvätt hemma hos mor och far.

I mellanklassen

Det kan självklart variera, men väldigt ofta är den första egna bostaden en mindre lägenhet. Eller ett rum i ett kollektiv eller studentboende. Därför är smarta prylar som är platseffektiva alltid värdefulla. En fristående högtalare med Bluetooth kan vara en bra gåvoidé, om inte den som flyttar redan har ett bra anlägg. Ljudkvaliteten på dessa mindre fristående ljudanlägg bliver allt bättre, om man ger ett par tusenlappar. Dessutom har de ofta en läcker och modern design. Med en sådan kan man enkelt spela musik från sin smartphone eller surfplatta. En annan gåvoidé i mellan klassen, är att helt enkelt ge en månadshyra, eftersom det finns många saker som kostar en del pengar, i starten av det nya vuxenlivet.

I den lite högre budgetnivån

Om den nya bostadens rammar möjliggör att man har en egen tvättmaskin, så kan en sådan vara en bra gåvoidé. Det finns idag många tvättmaskiner som har moderna funktioner såsom att styras via smartphone, och att maskinen själv doserar tvättmedel. När maskinen själv doserar undgås onödigt spill, samt tvättmaskinen tar hänsyn till klädernas material och färger, på bäst möjliga sätt. En ny cykel, eller en begagnad bil, dvs. om den som flyttar saknar transportmedel, är en annan god gåvoidé i den lite högre budgetnivån. Den förnuftiga gåvan kan vara att ge ett buffertkonto, med en första insättning på. Att alltid försöka ha ett buffertkonto till oförutsedda utgifter, är en bra idé om man vill ha ekonomisk trygghet.

7 Comments