Mjäll är tyvärr ett ganska vanligt problem, inte bara i Sverige utan även utomlands. De flesta har någon gång i livet haft besvär med mjäll. Vad ska du veta om det problemet? Går det att bekämpa det? Det här inlägget försöker att besvara just dessa två frågor.

Mjäll kan bero på lite olika orsaker. Enligt senaste forskning kan mjäll orsakas av ett klimatbyte. Om du till exempelvis flyttar till ett varmare land kan du få problem med mjäll. En annan intressant observation är att man kan ha olika mycket mjäll under olika perioder i livet. Se mer härom du vill läsa andra artiklar om forskning kring mjäll.

Sommaren är årstiden då mjäll kan förekomma oftare jämfört med andra. Varför? Att bada i salt havsvatten kan leda till att hårbotten torkar. Mjäll är ett resultat av det.

En del experter menar att mjäll kan orsakas av stress, något som forskas mycket kring. Det är fullt möjligt att stress kan leda till ett sådant besvär. Stress överlag är skadligt för hälsan och påverkar vår kropp på ett negativt sätt.

Att bli av med ditt mjäll

Kan du bli av med ditt mjäll? Om svaret är ja, hur kan du göra det?

Experterna säger att man först ska hitta orsaken till varför man lider av det besväret. Som sagt kan anledningarna vara olika och det skiljer från fall till fall. En av de främsta orsakerna anges användningen av felaktiga hårprodukter. Om du misstänker att fallet är sådant även hos dig, rekommenderar vi att du försöker motverka besväret genom uteslutningsmetoden. Sluta använda din balsam eller schampo och se ifall mjället påverkas positivt av den förändringen.

En annan idé är att prova olika huskurer. En bra sådan är att massera kokosolja i håret låta den verka i en kvart. Kokosoljan kan bytas mot vinäger som återställer hudens pH-värde. Kuren med kokosoljan har en annan effekt, den minskar svamp i hårbotten som anges vara den främsta anledningar till mjäll.

Behöver du råd?

Som sagt är det många som lider av mjäll. Behöver du råd? Boka gärna ett besök hos en expert. Vissa hårstylister kan vara duktiga på att rekommendera bra kurer och hårprodukter. Ett annat alternativ är att söka sig till en hudterapeut.

Du kan även hitta massvis med bra information och guider på nätet, om du vill. Det finns gott om råd, tips och referenser som experter väljer att publicera, så det kan utan tvekan vara en bra väg att gå.