Ska du på fest men har inte råd att köpa den där drömpresenten du så gärna vill ge mamma eller bästa kompisen? Kanske är det du själv som ordnar med fest, men har redan lyckats spräcka budgeten? Ett snabblån är till för att täcka oförutsedda utgifter eller kunna betala för sådant man inte har råd med just nu. Men det gäller att se upp. Ett dåligt snabblån kan snabbt förvandlas till en dyr affär. Här får du reda på allt som är värt att veta om snabblån och hur du använder pengarna på ett smart sätt.

 

Snabblån – konsumtionslån

Ett snabblån är i princip detsamma som ett konsumtionslån, alltså ett lån utan säkerhet. Normala belopp för konsumtionslån brukar ligga på mellan 3000 och 30 000 kr, men en del långivare erbjuder så mycket som 500 000 kr i lån. Att det kallas för konsumtionslån har just att göra med att lånet ofta används till köp av dyrare varor och tjänster, som t.ex. resor, möbler och hemelektronik. I samma kategori finner man blancolån, microlån och privatlån. Man brukar säga att allt som inte är bolån är olika varianter av privatlån.

 

Låna pengar till vad?

Eftersom ett snabblån är ett lån utan säkerhet betyder det att du kan använda pengarna till precis vad du vill. En resa jorden runt? Ett renoveringsprojekt? Senaste smarttelefonen? Så länge du kan betala tillbaka pengarna i tid är det helt upp till dig vad pengarna går till. En riktigt bra snabblåneaffär är den som ger högsta möjliga belopp till lägsta möjliga ränta. Det kan dock ta tid och energi att plöja sig igenom alla låneerbjudanden som finns tillgängliga. Lånet ska inte bara kunna erbjuda dig en konkurrenskraftig ränta, utan också låga administrationsavgifter och en rimlig återbetalningstid. En genväg som allt fler väljer är att söka via en jämförelsetjänst. Då kan du söka uppåt 25-30 olika snabblån med billigast ränta samtidigt. Tjänsten är snabb och helt kostnadsfri.

Hur söker man?

Olika långivare ställer olika krav men det finns en del grundvillkor som alla låntagare måste uppfylla.

  •         Du måste ha fyllt 18 år för att ansöka om ett snabblån
  •         Du måste ha en fast taxerbar inkomst
  •         Du måste vara svensk medborgare eller ha ett permanent uppehållstillstånd
  •         Du måste vara skuldfri

 

Hos vissa kreditbolag går det bra att låna pengar trots tidigare betalningsanmärkningar, men oftast beviljas du ett lägre belopp än det du sökt. Notera att det inte är detsamma att ha betalningsanmärkningar som att ha skulder hos Kronofogden.

Vad kostar det?

Det får du reda på genom att räkna ut hur stor den effektiva räntan på ditt lån är. Ofta anges detta i låneerbjudandet och som du snabbt kommer att märka skiljer sig den effektiva räntan åt från den nominella räntan, dvs. den är högre. Det beror på att ALLA kostnader ingår i den effektiva räntan, både årsränta och administrativa avgifter, som t.ex. aviserings- och uppläggningsavgifter. Det är helt upp till långivaren att bestämma vilken ränta som gäller för ditt lån utifrån deras egen riskbedömning.