Olika ansiktsform passar olika bra i olika solglasögon. Du kan läsa olika guider vad dem säger, eller fråga i optik butiken. 
 
Du kan självklart även pröva dig fram själv och se vad du tycker att du passar i. Du kan även ta med dig en kompis som smakråd. 
 
Så här tar du reda på vilken ansiktsform du har: 
 
1. Ställ dig framför spegeln 
2. Ta undan allt hår som döljer ansiktets konturer 
3. Rita av ditt ansiktes konturer på spegeln med en vattenlöslig whiteboard penna 
4. Backa lite och studera det du ritat av  
 

De olika ansiktsformen och vilka solglasögon som passar dig: 

 
Fyrkantigt ansikte 
Ett fyrkantigt ansikte har tydliga kanter upptill och nedtill, och inga tydliga käkben.  
 
Eftersom ditt ansikte har rätt hårda former så bör du försöka hitta ett par solglasögon som är lite rundade, annars kan kombinationen bli allt för hård.  
 
Trekantigt ansikte 
Ett trekantigt ansikte har en tydlig spetsig haka och tydliga kanter upptill. 
 
Solglasögon som passar trekantiga ansikten är bågar som är tyngre uppe än nere, just för att balansera din ansiktsform så att den blir mer jämn. 
 
Avlångt ansikte 
Precis som den runda ansiktsformen så saknas tydliga kanter upptill och nedtill, men ett avlångt ansikte är betydligt längre än ett runt. 
 
Har du ett avlångt ansikte ska du satsa på ett par bågar som är djupare än de är längre, samt lite rundade i kanterna för att mjuka upp dina redan hårda former.  
 
Ovalt ansikte 
Det ovala och det avlånga ansiktet är väldigt lika. Skillnaden ligger i att det ovala ansiktet är bredare upptill än nedtill, medan det avlånga är jämnbrett hela vägen. Samma solglasögon som är för avlångt ansikte passar dig.  
 
Diamantformat ansikte 
Det diamantformade ansiktet är avsmalnat upptill och nedtill, alltså som bredast över käkbenen. 
 
Har du ett diamantformat ansikte har du många alternativ, allt utom helt runda glasögon funkar alldeles utmärkt. 
 
 
Hjärtformat ansikte 
Ett hjärtormat ansikte är brett över mitten och med en tydlig haka. En mix mellan den ovala ansiktsformen och den trekantiga. 
 
Ett hjärtformat ansikte passar bäst i ett par kantiga solglasögon, undvik bågar som är droppformade då det kan förstärka ditt hjärtform allt för mycket.

9 Comments