Att hitta rätt schampo kan vara svårt i en djungel av hundratals olika produkter, så tricket är att du måste lusläsa innehållsförteckningarna.  

Detta är vad varje hår typ behöver, lite kortfattat: 

Lockigt och strävt hår: Dina torra hårstrån behöver åter fuktning. Leta efter ingredienser som glycerin, olivolja, sheasmör eller olika nötoljor i schampon. Glöm inte heller att använda balsam efteråt. 

Har du platt och fett hår: Håll dig undan alla krämiga varianter på schampo och satsa på ett milt schampo som uttryckligen kan användas varje dag. Det torkar inte ut din hårbotten heller. En av de vanliga anledningarna till att du får fett hår är att man använder för starka rengöringsmedel i håret eller tvättar håret för ofta. För att kompensera för det börjar kroppen producera mer talg och detta leder till att du får fett hår. För att ta bort flottigheten mellan tvättar kan du använda produkter som torrschampo. Produkter som torrschampo tar bort det feta men är inte ersättning för schampo – du måste fortfarande tvätta håret i mellan åt. 

Har du tunt hår är ingrediensen panthenol det du behöver, eftersom det gör dina hår strån tjockare. Om du har slitet eller skadat hår behöver du använda ett milt schampo med ett minimum av starka rengöringsmedel och det bör innehålla mycket återfuktande och vårdande ämnen.  

Färgat och behandlat hår: Ett schampo som inte enbart bevarar din hårfärg utan också ger ditt behandlade hår en återfuktande boost är ett måste. Ett annat användbart tips är babyschampo, som är extra milt. Har du permanentat ditt hår, så satsa på ett schampo som är rejält återfuktande. Applicera det endast i hårrötterna. 

Schampo och andra hårvårdsprodukter för färgat hår ska vara milda så att så lite som möjligt av färgen försvinner i hårtvätten. Oavsett vilket schampo du använder försvinner hårfärgen snabbare ju oftare du tvättar håret. Det finns schampon som är speciellt utformade för färgat hår, dessa är att föredra.  

Använd helst sulfatfria schampon, de är mycket milda och hårfärgen behåller sin glans och lyster längre.  

5 Comments