Fyller du år, tar examen eller gifter dig? Då finns det olika saker att önska sig beroende på situationen. Det är alltid roligt att få presenter, och även att ge.

Fyller du år

När du fyller år så handlar det bara om dig och att du nu är ett år äldre och klokare, förhoppningsvis. Du kan önska dig precis vad som helst, men tänk på att dina nära och kära ska ha råd och köpa det också. 

Exempel på bra saker att önska sig när man fyller år är: böcker, filmer, bio biljetter , presentkort, blommor, upplevelser med mera.

Ta du examen

Tar du examen så ska det firas. En examen som brukar firas högt är när du tar studenten från gymnasiet. Även om du läst på högskola och universitetet och tar en examen därifrån så är det stort och något som ska firas. Du har kämpat i skol bänken och är äntligen redo att kasta dig ut i arbetes livet.

Du får bjuda på examens fest och bjuda alla du känner.

Speciella presenter när man tar examen kan vara smycken, kanske flera släktingar går ihop och ger något extra fint? Det är även vanligt att få pengar.

Ska ni gifta er?

Om ni ska gifta er så brukar bröllops gästerna undra vad ni önskar er i bröllops present. Man kan registrera önskelistor i vissa butiker, till exempel butiker som säljer tallrikar, glas och porslin. Annars kan ni skriva en lista på en hemsida om ett bröllop eller om ni skapat en bröllops blogg.

Många som gifter önskar sig istället pengar och kan till exempel skriva att de önskar ett bidrag till sin bröllops resa istället för presenter.

Hur mycket ska man då ge? Enligt gammal sed så sägs det att man minst ska ge vad kuvert avgiften motsvarar. Är man närstående, till exempel brudtärna, så ska man ge minst två gånger vad kuvert avgiften motsvarar.